Потрібна порада

Одразу скажу, що я пишу з лівого аккаунту, бо не можу ось так на всю країну відверто поділитися своєю проблемою. А порада потрібна. 

Я багато років роблю торти на замовлення, вдома. Останні роки замовлень більше, ніж я фізично можу зробити.  Заробляю непогано, більше, ніж я б заробила "на роботі". Торти і смачні, і гарні, інакше не було б стільки замовлень. 

І останні пару років мене переслідує страх, що я зроблю несмачно/негарно/невчасно/не те, що людина хотіла отримати/торт розвалиться не доїхавши до свята.   Аж до таких нападів тривоги, що я нічого не можу з собою вдіяти, що я ні про що інше не можу думати, ніж про тей торт, по сто разів заглядаю в холодильник, щоб упевнитися, що торт впорядку. Відразу зазначу, що негативного досвіду я не маю, до кінця не розумію, яка причина таких нападів тривоги.   Я багато разів думала кинути робити торти, але ніколи не наважилася, бо це те, що я вмію робити найкраще, на чому я вмію заробляти, в що вкладено багато зусиль. І в той же час я давно перестала отримувати задоволення від процесу, бо робота майже завжди супроводжується сильними нападами тривоги, до тремтіння рук. 

Дівчата, коли прийшла війна, я реально трохи зітхнула з полегшенням, що я накінець можу не робити ті торти, як би дико це не звучало.  Зараз я вже деякий час працюю "на роботі",  ми переїхали в більш безпечний регіон. Торти тут не можу робити, бо все приладдя залишилося вдома. І розумію, що я скучила за тортами. Часто дивлюся інсту різних кондитерів, і розумію, що хочу робити гарні смачні торти. 

На роботі мені також сподобалось. Із мінусів тільки зарплатня, роблячи торти я заробляла в два-три рази більше. Із плюсів: нормований робочих день і чіткий графік (що я ніяк не могла собі влаштувати працюючи вдома), спілкування з людьми, офіційне працевлаштування. Що на роботі ти зайнята тільки роботою, а не як вдома - торт, паралельно уроки з малими, приготування обіду, і т.д.

Невдовзі ми збираємося повертатися додому. І я на роздоріжжі. З одного боку, мені шкода кидати торти. Багато зусиль вкладено в цю справу, і я її люблю, я завжди маю багато замовлень. Але оці напали тривоги мені отруюють все. Було дійсно дуже важко жити в постійному напруженні від тієї тривоги. Не можу вирішити, що робити, чи продовжувати займатися тортами, чи все ж таки шукати собі роботу не вдома?  Але зарплати у нас в місті невеликі... Поєднувати роботу і торти - не впевнена, що я це потягну...

Чи зможу я повернутися до своєї справи вже без нападів тривоги? Зараз не дивлячись на війну, у мене взагалі їх немає, а в мирний час були постійно...

Вибачте, багато тексту і трохи сумбурно...

Темы: Робота і кар*єра


Теги: работа, хобби, торт на заказ, страхи, стрессы

123 коментаря

  • Medynay 9 червня 2022, 23:30 6

    Не нужно брать очень много заказов, делайте то, что вам по силам и без стресса, а если поймёте, что не вытягивает эмоционально ищите обычную работу.

  • Kris140 9 червня 2022, 23:37

    Пробувала. Це не дуже працює. Буває що одне замовлення, а трусить більше, ніж коли 5.

  • Natura 9 червня 2022, 23:31 10

    Как сейчас модно советовать - обратитесь к психологу, найдите причину страха и боритесь с ней)

  • 11 коментарів
  • marlak 10 червня 2022, 16:44 1

    @Kris140 Моя порада Вам, звернутись до психолога обов'язково)

  • Kris140 10 червня 2022, 21:09

    @marlak Цікаво, а ви ким і де працюєте?

  • Kris140 10 червня 2022, 21:10

    @marlak На даний момент немає ні зайвих грошей, ні часу на психолога. І мені здається що це вже більше до психотерапевта.

  • maksim 9 червня 2022, 23:38 2

    Написали вы очень хорошо , не сумбурно. Или хоть раз сделайте торт и разфигачьте его или идите к психотерапевту . У вас гиперответственность . Именно она вызывает тревогу и потом страх , переживания . И эти при золотых то руках . Вспоминайте с чего началось все . Может сами справитесь . Все равно специалистку прийдется искать этот момент . В магазинах такие торты :scream:, что без вас точно людям плохо будет. Дело не бросайте , но причину найти прийдется . Просто может быть и такое , что тревога возникнет на чем -то другом вместо тортов . То есть убирать это надо все равно из жизни.

  • 9 коментарів
  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 11:59 2

    @maksim Вы не врач. Нельзя слепо так утверждать.
    Доказывать вам не буду. По темам давно заметно,что бесполезно.

  • maksim 10 червня 2022, 12:10

    @Vla_dimirovna А я не с вами беседу вела. А с автором . Совсем необязательно лезть со своими скудными знаниями в разговор третьим лишним . Научитесь общаться адекватно !! Всего хорошего !!

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 12:14 5

    @maksim Я хоть со скудными знаниями по вашему...а вы с такими мозгами....
    Можете жаловаться...)))

  • Yanka 9 червня 2022, 23:39 7

    Заказів поменшає,так що можна буде поєднувати з оф.роботою.Продукти подорожчали,зп поскорочували,багато без роботи.Короче не на часі...

  • Kris140 9 червня 2022, 23:51 3

    Так, не айс... Але я в ковідні часи побачила, що як би не було важко, а люди хочуть зробити рідним свято, особливо дітям. Чимало замовлень було навіть в той перший страшний карантин. Зараз по колегам з мого міста бачу, що замовлення є. Та й мені багато людей пише

  • Vanilnaya 10 червня 2022, 11:11

    Не факт,у мене знайома теж цим займається,торти,капкейки,зефір і ще до 10 позицій. Я вчора говорила з нею, каже максимальна загрузка. Вона сама неочікувала що так буде. Ціни в неї як на мене завищені,але замовлень багато.

  • Yurss 9 червня 2022, 23:48 1

    Може є сенс поміркувати щодо відкриття невеличкої, але власної справи.... Щось у подібному напрямку, наприклад:
    https://gurt.org.ua/news/grants/78537/bull/

  • Коментар видалено

  • Kris140 10 червня 2022, 00:03

    Я подивлюся, дякую

  • ksusha23 9 червня 2022, 23:59

    Чи є у вас відгуки від задоволених клієнтів?

  • Kris140 10 червня 2022, 00:08 1

    Звичайно, і не мало. І постійні клієнти
    Об'єктивності заради, раз чи два на рік я можу отримати негативний відгук, не критично, щось на зразок мало/багато крему, дуже солодко/не солодко).
    Я головою розумію, що я свою справу роблю якісно. Але регулярні напади тривоги від того не зникають.

  • Vodolejka 10 червня 2022, 00:21

    Спробуйте поєднувати роботу і торти. Беріть менше замовлень- буде більше для душі. У мене родичка теж пече тортики, але ще і працює повний день.
    На рахунок страху: здається, це майже нормально для відповідальної людини. Попрацюйте з собою наодинці- чому страх? Торт же не має розвалитися просто так? Попереджуйте клієнтів, як транспортувати, як зберігати в приміщенні особливо влітку.... Як Ви себе будете поводити, якщо станеться форс-мажор? Якщо дзвонить зла людина і кричить? Будете виправдовуватись? Чи попросите вибачення і поясните, що торт може тріснути при перепаді температур...чи щось інше...що готові компенсувати неприємність?чи взагалі повернути гроші? Адже буває, що не стільки проблема у виробі, а в наглості клієнта...?
    Я бачила красивий торт, на якому був напис з помилкою (пропущено 2 букви). На святі цього ніхто не помітив з гостей, бо торт показали і порізали, а мені на фото це виглядало якось не дуже....

  • Kris140 10 червня 2022, 07:28

    Я більш за все схиляюся до того, щоб поєднувати роботу і трохи тортів, для душі і трохи для заробітку.
    З приводу розвалиться торт, це скоріше ірраціональний страх. Бо начинки давно відпрацьовані, я сама возила свої торти до родичів за 100 км, і чого ніколи не розвалювалося.

  • Marinka_B 10 червня 2022, 00:28

    Ви просто екстремально відповідальна і хочете, щоб завжди все було ідеально. Вам треба дозволити собі теоретичні помилки. Уявити ситуцію, що ось, сталося. Що найстрашніше буде в цьому випадку. Втратите клієнтів? Усіх? Буде соромно перед клієнтом? Чи скаже це про те, що ви поганий майстер і це для вас в порядку речей? Чи ви просто людина, і абсолютно у всіх в роботі трапляються несподіванки. Немає в тих хто нічого не робить.
    Я вас розумію). Я 12 років пишу тексти. І для відомих брендів, і для малих підприємців, і для відомих забудовників, і конкурси з ними міжнародні вигравали. Але кожен новий проект, або щось важливе - то стрес і страх. Працюю з собою постійно). Це не за один раз і не за 21 день проробляється, просто постійна розмова - якщо щось не так, як зможу виправити або пережити. Як загладити, що запропонувати натомість, щоб помьякшти, або просто прийняти і працювати далі, бо це життя. Тут тільки свідомо з собою працювати і заспокоювати себе так, як би ви іншій людині давали поради. Поступово це дає результат

  • 8 коментарів
  • irenika 10 червня 2022, 09:04

    @Kris140 А скільки дітям? Я теж працюю вдома і треба зосереджуватися. Було важко. Але ж діти ростуть, і останні рік-два вже набагато легше

  • Kris140 10 червня 2022, 10:38

    @irenika Не маленькі, 7 і 10 років

  • irenika 10 червня 2022, 13:04

    @Kris140 Через пару років зможете повністю зосередитися, мабуть

  • Freekee 10 червня 2022, 00:33 1

    Пеките торты.
    От тревоги можно и в режиме самолечения избавиться, есть и книги и видосы в ютуб

  • Kris140 10 червня 2022, 07:35

    Доречі я не пробувала ні відоси, ні книги. Тільки постійні розмови сама з собою)

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 00:51 10

    Мне кажется, что не в тортах дело, а в вашей ответственности.
    Если вы будете работать главбухом, то миллион раз перепроверите фин отчётность на крупную сумму и ночами думать все ли сошлось. Если врачом, то все ли очистили, зашили, без абцесса и тд, думать и думать все ли в порядке....и тд
    Я могу ошибаться. Но прочитав вас, пришло именно это в голову.
    Здесь нужно или искоренить проблему, не бросав печь торты и разобраться в себе, что стало триггером.....
    Или не брать на себя ответственность и постоянно убегать от неё.
    Дело в том,что если сократить количество заказов, то тревога не уйдёт. Ведь вы будете думать и накручивать себя из-за одного заказа даже.
    Или же быть может придумать какой-то "послабляющий" фактор. Это уже выдумываю примитив, а вы подумаете масштабно. Типа: в случае непредвиденного и небывалого ранее брака/дефекта - скидка. Обезопасить себя правдой, но станет легче, может. Типа: от жары торт потечёт, от тряски распадается. Соблюдайте меры и тд.

  • 7 коментарів
  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 12:07 2

    @maksim Какие вы смешные....
    И вам хорошего дня)

  • maksim 10 червня 2022, 12:13

    @Vla_dimirovna Харьков … мда …

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 12:25 3

    @maksim И что это значит? Харьков, да)
    Как-то низко вы поступаете. Переходите на города. Не зря вас здесь многие не любят.
    Будьте по возрасту мудрой. Перестаньте этот бред нести. Я поняла, что вы не отвяжитесь, слишком назойливая личность....

  • Ksenya 10 червня 2022, 07:20 1

    Це нормально переживати чи клієнт буде задоволений. Бо сфера обслуговування це зворотній зв'язок із клієнтами. І якщо клієнт повертається знову, рекомендує Вас то це означає що все добре.
    Я завжди намагаюся обслужити найкраще. Але є певно і такі яки не задоволені. Хтось товаром, бо інше очікував. Можливо і я не така. Я це сприймаю адекватно. Ми всі люди. Хоча для мене задоволені клієнти важливіші за гроші.
    Краще щоб робота приносила задоволення. Тому якщо Вам подобається пекти торти то це ж круто. Я б порадила психолога. Або самій спробувати для впевненості щось почитати.

  • irenika 10 червня 2022, 09:13

    Це й правда в голові. Я теж усе життя гіпервідповідальна, і все життя воно мені шкодить і заважає.
    Але я намагаюся позбутися цієї риси. Нічого аж такого страшного не станеться, якщо Ви зробите якусь помилку. Прорахуйте ризики в роботі, як вище написали (потече від спеки, розвалиться тощо). Ви ж знаєте можливі причини невдач, якщо про це думаєте. І розробіть якісь "правила" типу "якщо розвалиться, то відшкодовую те і те". Можете ознайомити з ними клієнтів перед замовленням. Головне - у вас будуть чіткі "правила гри", де є не тільки перемоги, а і невдачі. Але при цьому не буде невизначеності. А лякає саме невизначеність, як діяти в певній проблемній ситуації.

  • Rossa 10 червня 2022, 09:17

    Так вы сейчас же и делаете торты. Почему делая на оф работе у вас нет нервов, а дома есть?

  • Kris140 10 червня 2022, 11:31

    Ні зараз не роблю, робота зовсім інша.

  • Rossa 10 червня 2022, 14:29 1

    @Kris140 Ну возможно обстановка нужна другая. Не дома этим заниматься. Чтобы небыло переключения на другое. Чисто торты. Оставил, дома - домом заниматься и домашними

  • IRINA_F 10 червня 2022, 09:45

    Мне кажется что дело не только в тортах. Говорят, что все наши страхи родом из детства. Страх не угодить, оказаться не на высоте. Вы вообще уверенный в себе человек? Что с мужем? Был ли страх не угодить ему, например не понравится секс или ещё чего....может проблема глубже, и в другом?

  • Kris140 10 червня 2022, 11:33

    Так фіг розберешся, всяке в житті бувало, як у всіх. Але в загальному я завжди була в згоді с самою собою.

  • Kris140 10 червня 2022, 11:34

    @Kris140 Заклинило саме на тортах.

  • Коментар видалено

  • Kris140 10 червня 2022, 11:32

    В загальному добре. Я не вважаю себе нездалою.

  • Wild_fairy 10 червня 2022, 10:08

    Робіть торти і зверніться до хорошого психотерапевта, а не виколупуйте ті страхи з себе самі. І буде вам щастя

  • Tandt 10 червня 2022, 11:20

    Много загоняетесь и нудите. Зря. Или работайте над этим и избавляйтесь (вы и сами все понимаете про себя), или живите как и жили, вы ж не вчера такой стали. Третьего не дано.

  • 5 коментарів
  • Kris140 10 червня 2022, 15:06

    @Tandt З приводу анонімності. Я давно хочу з кимось про це поговорити. Але чомусь люди легко сприймають, що у когось болить голова/шлунок/нога. Мої спроби поговорити про тривоги найчастіше не сприймаються всерйоз, типу що ти собі придумала. А моя ця боротьби триває з 2016 року, на хвилинку.

  • Tandt 10 червня 2022, 15:27

    @Kris140 Я вот буду лететь и тоже нафотографирую розетки :sweat_smile: вроде все понимаю, но волнуюсь. Норм, вы не одна такая. Расстройство - это когда вот такие взябрыки становятся 24/7 и вы уже не можете вообще функционировать. А до этого-все поправимо, ну сходите проверьте холодильник, опечатайте его :sweat_smile: главное не доводить до тахикардии, паники и повыш давл. Медитируйте, успокаивайте себя, пожуйте что-то.

  • Kris140 10 червня 2022, 15:31 2

    @Tandt До фізичних проявів не дійшло, слава Богу, крім тремтіння рук. Я іноді сама собі так і кажу: дорогенька, останній раз глянула і досить, наврядчи в ньому щось зміниться:joy::sweat_smile:

  • Kris140 10 червня 2022, 11:35

    Особливо спробував працювати "на роботі" я побачила, скільки бонусів має моя маленька справа. Але як згадаю напади тривоги, то нічого вже не хочу.

  • Farfalla 10 червня 2022, 11:56 3

    Це ОКР і щось вас тригерить. Або пропрацьовувати та подолати ОКР (що дуже не легко), або кинути цю справу і йти на звичайну роботу з нормованим графіком де не буде тригеру і приводу для для чергового нападу ОКР

  • 2 коментаря
  • maksim 10 червня 2022, 12:29

    @Vla_dimirovna А нет , вы не поможете , уже вижу написали : почитайте литературу , станет легче . Все ясно с вами ((

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 12:30 3

    @maksim Нудятина какая вы:grinning::grinning::grinning: когда отвалите?)))

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 13:17 1

    @maksim Я не общаюсь так в жизни. Стоит извиниться за себя.
    Я не считаю, что вы правы или красиво поступаете, когда пишите про город, скудность ума...но я лучше этого обычно. Наверное изменения в стране вносят свои коррективы и я не буду, как и раньше, продолжать это хамство.
    Хорошего вам дня и пожалуйста не пишите мне больше, если есть у вас на это сила.

  • kseopatra 10 червня 2022, 12:36 5

    Открывайте кондитерку, берите на работу помощников. Вдвоем, втроем, Вам будет не так страшно в команде, как одной )

  • Vla_dimirovna 10 червня 2022, 13:04

    Ух ты!!! Реально хороший совет. Разделение ответственности, так сказать)))))

  • Tandt 10 червня 2022, 13:11

    Плюс

  • Kris140 10 червня 2022, 15:09

    Думала про це, і думаю. Поки що ні, бо я добре вмію працювати руками, добре вмію спілкуватися з клієнтами, і зовсім не вмію щось прорахувати. Можливо, життя навчить чи зведе з потрібними людьми.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу